BANKVÄLDET. ”Lagen om åtgärder mot pengatvätt och finansiering av terrorism” hänvisade Nordea till när man stängde ner Nordiska motståndsrörelsens föreningskonton. Nu har skurkbanken själv avslöjats som part i ytterligare en pengatvätthärva, samtidigt som terrorsympatisörer fritt får fortsatt tillgång till bankens tjänster.

Foto: Arto Alanenpää/CC BY-SA 4.0.

Det har blåst hårt kring skurkbanken Nordea under de senaste åren: Missnöjda privatkunder, kritik från Finansinspektionen, nonchalanta bankirer och misstänkt valfusk är bara några av de företeelser som har kommit att förknippas med Nordea sedan svenska staten sålde sina sista aktier i koncernen för snart fem år sedan.

Under torsdagen avslöjade dessutom danska TV2 att Nordea är inblandad i vad som beskrivs som ”Danmarks största pengatvätthärva”. Enligt den danska tv-kanalen har Nordea mellan 2012 och 2015 levererat hundratals miljoner i 500-eurosedlar till växlingskontor, vars ägare under 2017 och 2018 har dömts till långa fängelsestraff för pengatvätt.

Sammanlagt ska det ha rört sig om motsvarande en miljard danska kronor som Nordea levererat, varav minst 200 miljoner bevisligen har hamnat i kriminellas fickor, enligt TV2:s utredning.

— Att hantera dessa sedlar som Nordea gjort betraktar jag som kriminellt, banken bör ha förstått vad pengarna skulle användas till, säger Jonas Hedman, lektor på Köpenhamns handelshögskola till Danska TV2, enligt SVT.

Nu har danska finansinspektionen anmält Nordea till polisen och skurkbanken är nu en del i den fortgående danska polisutredningen om pengatvätt.

— Vi beklagar att vi inte reagerade mer kraftfullt tidigare. Vi medger att vi gjort misstag som vi ångrar. Men vi vill understryka att Nordea har gjort kraftfulla insatser sedan dess för att motverka penningtvätt. Vi växlar ej pengar med växlingskontor sen 2016, säger Julie Galbo, chief risk officer på Nordea, i en kommentar till SVT Nyheter.

I Sverige försöker Nordeas representanter samtidigt att slå ifrån sig anklagelserna genom att peka fingret mot sina danska kollegor.

”Nordea Sverige har aldrig agerat grossist vad gäller utländska sedlar gentemot andra banker eller växlingskontor. På Nordea tar vi vårt ansvar på stort allvar, och regelefterlevnad är högsta prioritet i banken. Sedan 2015 har vi gjort stora investeringar i nya IT-system och förbättrade processer vad gäller regelefterlevnad, och idag arbetar fler än 1500 medarbetare uteslutande med att förhindra och bekämpa ekonomisk brottslighet”, skriver skurkbankens svenska presskontakt Afroditi Kellberg i ett mejl till Expressen.

Samtidigt som Nordea alltså inte har haft några problem med att samarbeta med kriminella så stänger man ned konton för det lagliga och registrerade partiet Nordiska motståndsrörelsen. Förutom föreningskonton har man även valt att stänga ner privatpersoners konton när de använts för att kompensera för den förlorade möjligheten med föreningskonton, med motivering att det bryter mot skurkbankens ”regler”.

LÄS MER: Folkrörelse mot det korrupta bankväldet

Nordfront har dessutom sedan tidigare avslöjat att Nordea låter konton kopplade till både muslimska terrorsympatisörer och kriminella våldsvänstergrupper vara fortsatt öppna.

Nordea har alltså vid flertalet tillfällen kunnat kopplas samman med pengatvätt, samtidigt som banken främjar grupper som sympatiserar med terrorism genom att fritt låta dessa nyttja deras banktjänster för bland annat pengainsamling. Lagen om åtgärder mot pengatvätt och finansiering av terrorism använder man istället för att försöka förhindra verksamheten för ett lagligt politiskt parti som man ogillar, trots att partiet aldrig har kopplats till varken pengatvätt eller terrorism.

Källa:
Polis utreder Nordea för misstänkt penningtvätt


  • Publicerad:
    2018-05-24 10:51