AFGHANISTAN. USA och skrivit under ett fredsavtal med talibanerna om att dra tillbaka alla trupper från landet inom 14 månader. Enligt avtalet ska talibanerna dessutom börja förhandla med den västunderstödda marionettregimen som på papperet har makten i landet.

Amerikanska trupper kommer att dra sig tillbaka från Afghanistan enligt ett nytt fredsavtal som slutits med talibanerna. Foto: Public domain.

Alltsedan USA invaderade Afghanistan 2001 för att störta talibanregimen har talibanerna sakta men säkert återhämtat sig och kontrollerar idag en stor del av Afghanistan och dess infrastruktur. Detta trots att det på papperet fortfarande sitter en västunderstödd marionettregering i huvudstaden Kabul.

På initiativ av president Donald Trump inledde USA samtal med talibanerna 2018, som ett led i att avsluta det utdragna kriget. Trump uttalade att USA endast skulle kunna vinna kriget ifall man ”ödelade Afghanistan” och ”dödade 10 miljoner människor”.

— Jag skulle kunna vinna kriget på en vecka, menade Trump.

— Men jag vill inte vandra den stigen. Jag vill inte döda 10 miljoner människor.

USA:s krig mot talibanerna har också beskrivits som ett enda stort fiasko. Enligt en tidigare nedtystad rapport, som tidningen The Washington Post lyckades få tag i förra året, försökte den amerikanska regimen förgäves hitta något sätt att beskriva kriget som en framgång på.

En person från Nationella säkerhetsrådet berättar hur de med hjälp av statistiktrollning försökte bevisa att kriget mot talibanerna gick bra:

— Det var omöjligt att få fram bra siffror. Vi försökte med antalet soldater som vi tränade upp, våldsnivåer, kontroll över territorium men inget av det målade en sanningsenlig bild… Det här pågick av två anledningar: att få de inblandade att se goda ut och att få det att se ut som att soldaterna och resurserna gjorde så pass stor nytta att Afghanistan skulle förfalla om vi drog oss tillbaka.

Löjtnanten Douglas Lute:

— Vi saknade till fullo en grundläggande förståelse för Afghanistan – vi visste inte vad vi höll på med.

USA:s insatser i Afghanistan ska ha kostat skattebetalarna i runda slängar 1 000 miljarder dollar, drygt 2 400 döda soldater samt över 20 000 skadade. Samtidigt ska drygt 100 000 afghaner ha dödats i kriget bara sedan 2009, då FN:s utsända började räkna dödsoffer. Av dessa ska 40 000 ha varit civila.

Tidigare försök av Sovjetunionen och Storbritannien att underkuva Afghanistan har slutat i liknande fiaskon.

Att man trots nästan två decenniers krigande inte har kunnat redovisa några framgångar är den troliga anledningen till att Trump till slut valde att söka förhandlingar med talibanerna.

Redan i september förra året var man nära att komma till ett fredsavtal, men då drog sig Trump ur i sista sekund efter att en amerikansk soldat dödats i en talibanattack.

Men nu har representanter för USA och talibanerna skrivit under ett fredsavtal som i mångt och mycket ger talibanerna betydande eftergifter. rapporterar Al Jazeera. Avtalet slöts i Qatars huvudstad Doha under lördagen under närvaro av representanter från Pakistan, Qatar, Turkiet, Indien, Indonesien, Uzbekistan och Tadzjikistan.

Strax innan avtalet offentliggjordes ska talibanernas befäl ha beordrat eldupphör och att alla talibantrupper ska ”avstå från alla attacker”. Samtidigt offentliggjorde den amerikanska och den västunderstödda marionettregimen i Kabul ett gemensamt uttalande om att USA och Natos trupper kommer att lämna Afghanistan inom 14 månader.

”Avtalet innebär ett slut på kriget i Afghanistan”
I korthet innebär avtalet alltså att USA förpliktigar sig att dra tillbaka alla Nato-trupper från landet under de kommande 14 månaderna, vilket har varit talibanernas uttryckliga och uttalade mål med sin rebellverksamhet. Talibanerna å sin sida förpliktigar sig att förhandla med regimen i Kabul, som man tidigare vägrat att erkänna och beskrivit som en marionettregering. Dessa samtal ska enligt avtalet inledas i mars.

Vidare förpliktar sig talibanerna att se till att terrorgrupper som al-Qaida inte använder afghansk mark som en fristad för sin verksamhet, en fråga där man tidigare vägrat att samarbeta och som ledde till att USA kunde motivera en invasion av landet 2001 när talibanregimen vägrade utlämna al-Qaidaledaren Usama bin Ladin – saudiern som USA menade låg bakom 9/11-attackerna och som enligt CIA gömde sig i Afghanistan.

Idag är dock al-Qaida starkt decimerade i Afghanistan och att talibanerna lovar att bekämpa dem innebär troligtvis inte samma resurs- och prestigeförlust som det gjorde 2001.

Talibankrigare ger upp sina vapen till Kabulregimen 2012. Nu ska Kabulregimen släppa 5 000 talibaner som idag sitter fängslade. Foto: isafmedia (CC BY 2.0).

För att visa god vilja ska Kabulregimen släppa 5 000 fängslade talibaner fria samt se till att FN:s säkerhetsråd tar bort talibaner från sin sanktionslista.

Avtalet ses som en stor framgång för talibanerna, som för 19 år sedan ansågs som utraderade och irrelevanta. Att USA idag skriver ett avtal om fred med organisationen – ett avtal som dessutom i praktiken uppfyller alla deras krav – är ett bevis på att deras långsiktiga motståndskamp mot ockupanterna har varit framgångsrik.

Områden som redan 2016 hade erövrats av talibanerna i vitt. Rosa områden är de som kontrolleras av marionettregimen i Kabul. Bild/Grafik: Ali Zifan (CC BY-SA 4.0). Klicka för förstoring.

Till Al Jazeera säger Mohammed Naeem, en av talibanernas representanter under förhandlingen, att fredsavtalet är ”ett steg framåt” som innebär ”ett slut på kriget i Afghanistan”.

I ett officiellt uttalande från talibanerna skriver man att man slutit ett avtal som kommer att ”avsluta ockupationen av Afghanistan”.

”Delen om ett fullständigt tillbakadragande av utländska trupper från Afghanistan och att aldrig blanda sig i dess affärer igen är tveklöst en otrolig framgång”, skriver man vidare i uttalandet.

Men USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att talibanerna inte ska frestas av att se avtalet som en total seger utan fokusera på att fullfölja vad som förpliktigas dem enligt fredsavtalet.

— Jag vet att det finns en frestelse att utropa seger, men seger för afghanerna kan endast uppnås när de kan leva i fred och välstånd, sa Pompeo under ceremonin i Doha när avtalet offentliggjordes.

Den Nato-lojala organisationen och tankesmedjan International Crisis Group (ICG) har varit involverad i samtalen. ICG:s ledare, juden Robert Malley – som tidigare varit rådgivare åt både Barack Obama och Hillary Clinton – kommenterar fredsavtalet:

— Ingen överenskommelse är perfekt och det USA-talibanska avtalet är inget undantag. Men det representerar det mest hoppfulla steget mot att avsluta ett krig som pågått i två decennier och som tagit otaliga amerikanska och framförallt afghanska liv. Det borde firas, stödjas och byggas vidare på för att uppnå en verklig intern fred i Afghanistan.

Talibanernas seger är ett bevis på att kampen lönar sig
Nordfronts nyhetsredaktion har under en tid följt talibanernas återhämtning med fascination och som Nordfrontläsare har man säkert märkt att vi valt att rapportera en hel del av vad som händer i Afghanistan.

Även om man kan ha många synpunkter på talibanerna, dess verksamhet och deras ideologi – framförallt hur man tidigare förstört ovärderliga kulturskatter i landet i någon slags islamistisk ikonoklasm – bevisar detta att kompromisslöst, envetet och folkligt motstånd mot globalistiska krafter kan löna sig, även i dagar då globalisternas makt ibland framstår som total.

Nu har talibanerna att göra upp med marionettregimen i Kabul, som redan idag har överlåtit driften av landets offentliga verksamheten till talibanerna i de områden som man kontrollerar – något som Expressens Magda Gad visade i hennes uppmärksammade dokumentär ”Talibanerna inifrån”. Men utan sina amerikanska vänners kängor på plats i Afghanistan kommer man ha svårt att stå emot talibanerna, som växt sig både starka och folkliga de senaste åren genom envishet och skicklig taktik.

Fredsavtalet i sig är ett bevis på detta.

FAKTA: Talibanrörelsen i Afghanistan

Talibanrörelsen är en sunni-islamistisk rörelse som grundades i Afghanistan 1994 och som styrde landet mellan 1996 och 2001. Talibanregimen störtades av den USA-ledda koalitionen som anföll Afghanistan 2001, när talibanerna i kölvattnet av 9/11-attackerna vägrade att utlämna al-Qaidaledaren Usama bin Ladin som USA menade gömde sig i landet.

Till skillnad från många andra sunni-islamistiska rörelser som al-Qaida, Islamiska staten och Muslimska brödraskapet har talibanerna inte några imperialistiska ambitioner om att upprätta ett globalt kalifat. Istället har man inte helt olik den shiarevolutionära rörelsen Hizbollah mer karaktären av en nationell, social, kulturell och politisk motståndsrörelse. Rörelsen är också starkt kopplad till den pashtunska folkgruppen och har en hängivelse till pashtunwali, pashtunernas traditionella livsstil och kulturella normer.

Sedan talibanregimen störtades 2001 har man sakta men säkert återhämtat sig och genom en effektiv motståndskamp återtagit kontrollen över stora delar av Afghanistan med det uttryckliga målet att kasta ut all utländsk militär ur landet.

Källa: Wikipedia


  • Publicerad:
    2020-02-29 17:39