METOO. Journalisten Fredrik Virtanen har tvingats lämna Aftonbladets ledarsida sedan han anklagats för att ha våldtagit och sexuellt trakasserat ett flertal kvinnor.

Under MeToo-kampanjen så har flera kvinnor anklagat journalisten Fredrik Virtanen för att ha utsatt dem för sexuella övergrepp. Nu petas han från Aftonbladets ledarsida på grund av detta. Flera av kvinnorna har även polisanmält de påstådda övergreppen men alla ärenden har lagts ner. Bland annat så anmälde journalisten Cissi Wallin honom för att ha drogat och våldtagit henne 2006.

Aftonbladet har nu anlitat experter för att undersöka anklagelserna.

Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, skriver följande om beslutet:

Det pågår en internutredning på Aftonbladet om själva personalärendet. Den ansvarar tidningens publisher Sofia Olsson Olsén för och får ta den tid den behöver. Men vilka som skriver på ledarsidan är mitt beslut.

Ledarsidan är tidningens röst. Det är en väldigt speciell roll att skriva här. Oavsett vad utredningen kommer fram till, så är min bedömning att Fredrik Virtanen inte längre kan medverka på Aftonbladets ledarsida.

Pettersson kände till anklagelserna redan för fem år sedan men eftersom anmälan lades ner så ansåg hon att inga vidare åtgärder behövde vidtas. Virtanen själv erkänner att han betett sig som en ”tölp” men nekar till att ha våldtagit någon:

— Det hände saker när jag missbrukade och missbruk gör människor helt annorlunda. Jag uppförde mig som en tölp men har inte drogat eller våldtagit någon, var hans kommentar till Aftonbladet.

Källor:
Journalisten Fredrik Virtanen får lämna Aftonbladets ledarsida
Om krisen på Aftonbladet


  • Publicerad:
    2017-10-29 12:05