HANDEL Det innebär inget brott mot sanktionerna att kringgå dem genom att låta Gazprombank sköta omvandlandet till rubel av EU-ländernas betalning för rysk gas, säger nu EU-kommissionen.

På fredagen fastslog EU-kommissionen att EU-företag kan kringgå Rysslands krav på betalning för gas i rubel – och det utan att bryta mot upprättade sanktioner – om de betalar i euros eller dollar, vilka först därefter konverteras till den ryska valutan.

Företagen skulle också behöva ansöka om ytterligare anpassade villkor för transaktionerna, såsom ett klargörande av att den betalande partens avtalsförpliktelser är fullbordade i och med deponeringen av de icke-ryska valutorna. Moskva har tidigare varnat Europa för att gastillförseln kan stoppas om betalning för den inte sker i rubel. I mars utfärdades så ett dekret som föreslår att energiköpare ska öppna konton hos Gazprombank för att genomföra betalningar i euro eller dollar, vilka sedan skulle omvandlas till rubel.

Kommissionen uppgav emellertid tidigare denna månad att detta dekret riskerar att bryta mot EU:s sanktioner, eftersom det skulle lägga det faktiska slutförandet av köpet – betalningarnas omvandling till rubel – i händerna på de ryska myndigheterna.

Godkänner nu den manöver man nyligen underkände

I ett rådgivande dokument som skickades till medlemsländerna på torsdagen fastslår kommissionen nu att Moskvas förslag ”inte nödvändigtvis” hindrar en betalningsprocess i samklang med EU:s sanktioner mot Ryssland i Ukrainakonflikten.

Kommissionens råd är inte juridiskt bindande, utan beskrivs som ”ett försök att styra diskussionen” medan medlemsländerna fortsätter utröna hur de kan fortsätta att betala för rysk gas.