KULTURKRIG. Det svenska black metal bandet Marduk har på senaste tiden hamnat i blåsväder och denna gång är det inte för deras kontroversiella musik eller liveframträdande utan på grund av falska anklagelser från ANTIFA och Black Lives Matter. Enligt dessa är nämligen Marduk ”nazister” som sprider hat och AFA och BLM uppmanar människor att gå på deras konserter och protestera och ”vara arga”.

Marduk började sin karriär år 1990 och har till dags dato spelat in 13 album och en mängd liveskivor och singlar. De har även turnerat flitigt och det är deras senaste turné i Nordamerika som har satt igång fantasin på de amerikanska AFA och Black Lives Matter (BLM)-grupperna. Enligt dessa är Marduk ett ”nazistband” och de uppmanar människor till att åka på deras konserter och vara arga och maskerade i sann AFA-anda.

AFA startar ett kulturkrig?

AFA listade upp anledningarna på sin Facebooksida till varför Marduk bör stoppas, denna har dock tagits bort. Men tack vare internet finns givetvis listan kvar. Deras största poäng gör de av att Marduks nya album, Frontschwein, vilket också är namnet på deras senaste turné’, ska vara någon slags ”nazisthyllning”. Enligt AFA är detta smeknamnet på den tyske generalfältmarskalken Walter Model, en framgångsrik och hänsynslös militär. Men Frontschwein är även ett smeknamn på frontsoldater eller Frontpigs på engelska. Tar man sig tid att läsa texten till själva låten blir detta dessutom ganska klargjort att det är det senare Marduk avser med sin senaste skiva.

Frontschwein, ett album om kriget vid fronten.

Marduk har länge använt krig som tema för sina skivor och speciellt andra världskriget från den tyska sidan. Ofta är det bilder på soldater, flygplan och pansarvagnar på deras skivor och ett av deras album heter till och med Panzer Division Marduk. Detta är något som pekas på som bevis för deras påstådda nationalsocialism. När de sedan menar att liveskivan Warschau är namnet på ett tyskt koncentrationsläger under andra världskriget blir det genast uppenbart att de verkligen letar efter och önskar att hitta så kallad nazism. Liveskivan Warschau spelades in i Warszawa som givetvis heter just Warschau på tyska.

Ett annat bevis som läggs fram är att grundaren av bandet, Morgan Håkansson, umgicks lite med Varg Vikernes under 90-talet och kommenterade Vargs terroristanklagelser med orden ”Det är lustigt att det är olagligt att ogilla en religion. Jag tycker det är väldigt underligt att man inte får ha sina egna åsikter”

När de sen försöker dra till med att Marduks kritik mot kristendom i sin musik egentligen är förklädd anti-semitism blir det ännu löjligare. Men AFA och BLM ger sig inte här. De har gjort ett ordentligt forskningsarbete och hittat att ett av förbanden på turnen, Incantation, hade en så kallad ”white supremacist” som sångare 1994. Men då denne sångare lämnade bandet för över 20 år sedan blir detta bevis för Marduks påstådda politiska ståndpunkter lika övertygande som Morgans vänskap med Vikernes för 30 år sedan.

Incantation, ännu ett ”nazistband”.

Men AFA och BLMs anhängare i USA har bombat runt dessa lösa anklagelser i sociala medier, manat till bojkott och uppmanat folk att åka på deras konserter och ”vara arga”. Detta tog California’s Oakland Metro Operahouse som ett allvarligt säkerhetshot och ställde in konserten i lördags, den 18 februari.

Marduk har ännu inte gjort något uttalande men vi får hoppas att de är lika rakryggade och hårda då det kommer till detta politiska fiasko som de är i sin musik.

Källor:
The BLM Boycott of Marduk
Oakland Police Ally with Antifa Terrorists to Stop Marduk Show


  • Publicerad:
    2017-02-20 22:20