Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Åsa Romson avgår!

Av Redaktionen, 2016-05-09
redaktionen@nordfront.se

SVERIGE. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson meddelar nu att hon avgår både som språkrör och från sina ministerposter.

Åsa

Åsa Romson.

De senaste veckorna har Miljöpartiet skakats av ett antal skandaler. Bostadsminister Mehmet Kaplan tvingades först att avgå efter att det kommit fram att han haft samröre med turkiska ”fascister”.

Yasri Khan, en annan miljöpartistisk muslim, fick lämna partiet efter att det kommit fram att han vägrar att ta kvinnor i hand. Lars Nicander, forskare vid Försvarshögskolan, menade att Miljöpartiet kunde vara infiltrerat av islamister som försöker påverka svensk politik och Semanur Taskin, språkrör för Grön ungdom i Stockholm, lämnade partiet då hon kände sig misstänkliggjord som muslim.

Under de mediala stormarna kring Miljöpartiet har språkrörens ledarskap ifrågasatts kraftigt då Åsa Romson och Gustav Fridolin dels haft svårt att ta avstånd från partikamrater som gjort bort sig och dels är ansvariga för att dessa personer har haft framskjutna positioner i partiet. Krav om att de två ska avgå har lyfts och idag meddelar Åsa Romson att hon avgår från sina ministerposter samt posten som språkrör för Miljöpartiet. Den kvinnliga språkrörsposten ser nu istället ut att tillsättas av den mer okända MP-politikern Isabella Lövin, vem eller vilka som tar över Romsons plats som vice statsminister samt klimat- och miljöminister återstår att se. Fridolin ser för närvarande ut att sitta kvar på sin språkrörspost och något alternativ till honom verkar inte finnas.

Romsons avgång sker på dagen en vecka efter att Mona Sahlin tvingades att avgå från posten som samordnare mot våldsbejakande extremism, en post som sorterar under kulturdepartementet som leds av Alice Bah Kuhnke. Bah Kuhnke plockades in i regeringen av Miljöpartiet trots att den tidigare barnprogramsledaren inte ens var medlem i partiet.


  • Publicerad:
    2016-05-09 17:50