Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Efter gruppvåldtäkten på Gotland: Polisen begär in förstärkning för att hantera situationen

Av Redaktionen, 2016-10-07
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Polisledningen på Gotland har kallat in extra förstärkning för att kunna hantera läget på ön som betecknas som en ”särskild händelse”. Med detta syftar de bland annat på att de invandrarmän som misstänktes för en gruppvåldtäkt som inträffade i helgen konfronterades och hängdes ut i media.

Konfronterade skäggbarn.

Konfronterade skäggbarn.

Ilskan efter gruppvåldtäkten som skedde i Visby på Gotland i helgen har lett till att den gotländska polisledningen nu kallat in extra förstärkning för att kunna hantera läget på ön som betecknas som en ”särskild händelse”.

En så kallad särskild händelse är när något inträffar som går utöver polismyndighetens ordinarie verksamhet. När polisen ställer om till krisläge, en särskild händelse, fördelas resurserna om enligt särskilda rutiner. Vid en sådan händelse går polisen upp i stabsläge och personer avsätts då enbart för att arbeta med den särskilda händelsen. En ”särskild händelse” kan exempelvis ske i samband med våldsamma upplopp eller oroligheter i samband med manifestationer, sabotage eller bombhot eller terroristangrepp.

Vad exakt det är som lett till att polisledningen kallar situationen för ”särskild händelse” är fortfarande lite oklart men enligt uppgifter ska det bland annat bero på att fem invandrare, misstänkta för grov våldtäkt mot en rullstolsbunden kvinna, har satts på fri fot. Männen konfronterades verbalt och filmades av Nordiska motståndsrörelsens medlem Robin Boström som skickade in filmen från konfrontationen till Nordfronts redaktion. Film från händelsen går att se här.

Under onsdagen samlades även ett hundratal personer i Visby för att tillsammans genomföra en stöddemonstration för den våldtagana kvinnan. De samlades på en parkerings­plats vid Östercentrum och därifrån tågade de sedan till polishuset i Visby där de uttryckte sitt missnöje över att de misstänkta invandrarmännen släppts.

Åklagaren i fallet samt personen som fattade beslutet om att de misstänkta våldtäktsmännen skulle frisläppas, Mats Wihlborg, ska enligt uppgift ha fått hembesök. Polisen är mycket förtegna kring händelsen men de menar att Wihlborg ska ha mottagit hård kritik efter hans beslut om att släppa våldtäktsmännen. Polisen menar att kritiken främst kommit från ”högerorienterat” håll.

Mats Holst, chef för utredningssektionen vid polisen, bekräftar att en förundersökning om misstänkt hemfridsbrott, alternativt förgripelse mot tjänsteman, har inletts.

Torbjörn Nilsson, polisområdeschef på Gotland, säger att reaktionerna efter våldtäkten ”saknar motstycke”.

Han menar att det varit ett ”högt tonläge” i bland annat sociala medier och i övriga samhället och säger att det är en del som ”klivit över gränsen”.

— Att folk tycker saker är en sak och så kan man reagera på om man har mindre god ton.

Nilsson säger vidare att fler personer kan komma att misstänkas för brott.

— Jag är övertygad om att de som gått över gränsen här, de kommer att märka av det här. Vi accepterar helt enkelt inte att man tar lagen i egna händer som många uttrycker att man ska göra, säger han.

Hur många extrapoliser det är som kallats till Gotland vill polisen inte svara på och och inte heller hur länge de kommer att vara på ön.

Enligt uppgifter ska även de misstänkta våldtäktsmännen ha förflyttats till ett ”säkrare” ställe för att kunna skyddas mot arga svenskar. Om den våldtagna kvinnan får någon form av skydd är ännu oklart.

Nordfront kommer att följa utvecklingen på Gotland och återkomma i fallet när mer finns att rapportera.

Källa:
EXTRA: Polisledningen kallar in extra resurser till Gotland


  • Publicerad:
    2016-10-07 09:55