ANTISEMITISM. Fake news är en het potatis i dagens massmedier. Enligt journalisten Charlotte Henry har fake news alltid förekommit och har sitt ursprung i antisemitismen.

Charlotte A. Henry och hennes bok.

Londonjournalisten Charlotte A. Henry gav i somras ut boken ”I’m not buying it: The Facts Behind Fake News” som behandlar fake news.

Normalt arbetar hon på den tekniska pryltidskriften MacObserver med artiklar som rör Apple- och Macintoshprodukter, men hon ägnar sig även åt politisk journalistik.

Henrys definition av fake news är medvetet spridande av information fast man vet eller misstänker att informationen är falsk, antingen av politiska eller ekonomiska skäl.

Som exempel beskriver hon vad som hände inför presidentvalet i USA och inför Brexitomröstningen i Storbritannien. Män som i regel inte var intresserade av politik skrev falska nyheter på internet med slående rubriker,”klickbete” för att deras artiklar skulle generera inkomster via Google AdWords, alltså reklamintäkter.

Men fake news har alltid funnits och har antisemitiska rötter, skriver judinnan Charlotte Henry:

Judehat baserat på konspirationsteorier och lögner sträcker sig århundraden tillbaka, faktiskt ända till då romarna försökte etablera kristendomen som den enda religionen och byta ut judendomen.

År 1545 spred den kristne reformisten och grundaren av protestantismen Martin Luther antisemitism i sin bok Om judarna och deras lögner, vilken enligt Henry bara innehåller lögner om judar.

Judar var enligt Luther ”inget annat än tjuvar och rånare som aldrig äter någon mat eller bär en tråd klädnad om dessa inte har stulits eller snattats från oss genom deras förbannade ocker”.

— Om jag inte har missat något, låter detta som antisemitisk propaganda – och med varje form av modern definition – som fake news. Och man kan hävda att Luther gjorde detta för sina egna politiska syftens skull, säger Charlotte Henry till Times of Israel.

Som exempel på mer modern ”fake news” nämner Henry så kallad förintelseförnekelse, som fortfarande existerar trots att de judiska påståendena om förintelsen ”bevisades” i rättegången mellan judinnan Deborah Lipstadt och David Irving, trots att domaren indirekt erkände att Irving hade rätt. Domen mot Irvings ”förintelseförnekelse” föll ändå till hans nackdel efter domarens nu klassiska motivering: ”Sanningen är inget försvar”.

Även efter domen mot advokaten Sylvia Stolz som fängslades i tre och ett halvt år och fick yrkesförbud i fem år efter att i rättegångar ha presenterat ett starkt försvar av ”förintelseförnekaren” Ernst Zündel – vilket alltså var hennes arbete att göra – får advokater som försvarar ”förintelseförnekare” ofta rådet att inte försvara sina klienter ”alltför bra”.

Enligt Charlotte Henry finns det ett starkt samband mellan judehat och falska nyheter som blir allt mer tydligt. Hon säger sig vara förfärad över hur en antisemitisk jargong genomsyrar det politiska samtalet från bland annat republikaner i USA och toryister i Storbritannien.

Som exempel nämner Henry att både Trumpsupportrar och  Brexitförespråkare har använt språkbruk som ”Lügenpresse”, tyska för ”lögnpress”, en term som användes om judiska medier i Tyskland före och under Adolf Hitlers regeringstid:

“Hitler, verkar det som, uppfann den post-sanna spelregelboken långt innan vi visste vad det var.”

—  Jag tror att vi i [Storbritanniens] judiska församling är medvetna om att antisemitismen aldrig ligger långt under ytan, vi är alltid i någon mån medvetna om den, säger Charlotte Henry.

Källor:
Fake news makes headlines today, but has ancient anti-Semitic roots
Metapedia/Deborah Lipstadt
Youtube/Michele Renouf


  • Publicerad:
    2019-09-19 12:40