UNGERN. Under tisdagsmorgonen grep ungersk polis ett antal personer som man misstänker har tagit sig över gränsen mellan Serbien och Ungern illegalt. Sammanlagt greps nio syrier och sju afghaner. De är de första att gripas efter att landet skärpt sina regler kring främlingar som försöker ta sig in i landet illegalt.

Det var under morgonen i tisdags som ungersk polis grep nio syrier och sju afghaner misstänkta för att ha tagit sig in i landet illegalt. Efter att Ungern skärpt sina regler kring främlingar som försöker ta sig in illegalt i landet grips alla som försöker tränga sig igenom de taggtrådsstängsel som man har satt upp längs med den ungerska gränsen.

Enligt ungersk polis ska de inte ha tagits på bar gärningar utan längre in på ungerskt territorium. De misstänks för att ha lyft upp och krypit under stängslet, meddelar den ungerska polisens talesperson Viktoria Csiszer-Kovacs.

— Vi utreder just nu omständigheterna. De greps inte på bar gärning utan flera hundra meter in på ungerskt territorium, säger Csiszer-Kovacs.

Under måndagens skärpte även Ungern sin gränsbevakning kring den delen av stängslet som tidigare varit öppen för asylsökande. De främlingar som tagit sig in i landet illegalt utan papper riskerar nu upp till tre års fängelse. Det är hundratusentals främlingar som finns på den serbiska delen av gränsen och endast de som har papper på att de har sökt asyl i Serbien men fått avslag tillåts komma över gränsen till Ungern.

Enligt nyhetsbyrån Reuters förväntas den ungerska regeringen införa undantagstillstånd i hela landet vilket innebär att landets militär kan sättas in för att understödja polisen.

Källa:
Flyktingar gripna av ungersk polis


  • Publicerad:
    2015-09-15 12:30