SVERIGE. Att Migrationsverket är en samhällsskadlig myndighet var sedan tidigare känt. Nu får myndigheten till och med kritik av Gränspolisen.

migrationsverket

Migrationsverket kritiseras nu av Gränspolisen då Migrationsverket släpper in dömda brottslingar i Sverige utan att vidta några åtgärder. Personer som spärrats från att resa runt inom Schengenområdet kan tack vare Migrationsverkets släpphänthet fritt ta sig in i Sverige då Migrationsverket tar över ansvaret för dessa personer om de ansöker om asyl.

Sydsvenskan, som genomfört en granskning av detta, skriver:

Exempel: Libanesisk man, född 1962, stoppas på Malmö Airport den 21 december 2014. En slagning i SIS visar att mannen spärrades av Danmark i november samma år. Informationen är knapphändig – tanken är att mottagarlandet ska ta kontakt med landet bakom spärren för att få veta mer. I det här fallet står det ”beväpnad” under rubriken ”farlighetsbedömning”. Mannen ska vägras inresa i Schengenterritoriet.

Mannen söker då asyl, vilket innebär att ärendet automatiskt tas över av Migrationsverket. På grund av spärren och farlighetsbedömningen begär polisen att mannen ska tas i förvar medan asylskälen snabbutreds. Så blir det inte. Migrationsverkets Arlandajour beställer istället en taxi så att mannen på egen hand kan ta sig till Migrationsverket. Enligt uppgift till tidningen tipsar Migrationsverket senare säkerhetspolisen om mannen de just släppt på fri fot. Han ska dock ha tagit sig till Migrationsverket två dagar senare.

Fallet är inte unikt. Tidningen har tagit del av handlingar som visar att ytterligare sex personer kringgått SIS-spärrar på liknande sätt de senaste veckorna.

[…]

I ett fall har den sökande använt tio olika alias. Flera är spärrade i mer än ett EU-land. Den sortens indikationer borde föranleda vidare utredning innan en spärrlistad person släpps, anser gränspoliser tidningen talat med.

2014 ska hela 33 personer som är spärrade och inte ska få resa fritt inom Schengenområdet ha sökt asyl i Sverige. Migrationsverket såg bara till att två av dessa togs i förvar.

— Under de två år jag varit här har det kanske hänt tre eller fyra gånger att Migrationsverket satt någon spärrad person i förvar. Och då har vi verkligen propsat på det. Det har aldrig hänt att de gjort det på eget initiativ, säger Jens Åslund som är gruppchef vid gränspolisen på Malmö Airport.

Gränspolisen i Skånes chef, Leif Fransson, bekräftar det Åslund säger och kallar Migrationsverket för en ”trojansk häst för säkerheten i Europa”.

— Regeringen säger att vi ska upprätthålla gränskontrollen till hundra procent samtidigt som en annan statlig myndighet inte verkar tycka att det vi gör är viktigt. Det blir en sorts trojansk häst för säkerheten i Europa för kriminella behöver ju inte direkt smyga över gränsen för att komma in i Schengen, säger Fransson och fortsätter sedan:

— Det är anmärkningsvärt. Vi ska bedriva en gränskontroll enligt konstens alla regler och har till och med fått personalutökning för att kunna uppfylla alla kriterier, samtidigt som vi har en annan statlig myndighet som kör en helt annan linje.

I Sydsvenskans granskning framkommer också att illegala invandrare som saknar asylskäl och därför nekats uppehållstillstånd oftast bara spärras från att komma in i Schengenområdet i två år och maximalt i fem år. Så på tio år har en illegal invandrare ofta fem chanser på sig att bluffa till sig uppehållstillstånd i Sverige.

Källa:
Polisen rasar mot kryphål vid gränsen


  • Publicerad:
    2015-02-04 20:35