UTRIKES. Som andra land i världen har Rumänien meddelat att man kommer att flytta sin ambassad i skurkstaten Israel från Tel Aviv till Jerusalem. ”Jag tror att beslutet kommer generera stora fördelar för Rumänien”, kommenterar presidenten för det rumänska parlamentets representanthus.

Jerusalem. Foto: Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0.

I december 2017 meddelade USA:s president Donald Trump att han hade för avsikt att flytta landets ambassad i Israel från Tel Aviv till den omstridda staden Jerusalem. Flytten resulterade i kraftiga protester, framförallt från antisionistiska grupper med ursprung i Mellanöstern som anser att Jerusalem är Palestinas huvudstad. I Sverige kom ett par synagogor att attackeras, vilket fick landets maktelit att kraftfullt signalera sitt stöd för judenheten.

Nu har Rumänien valt att som första land i världen följa USA:s exempel och genomföra en flytt av sin ambassad till Jerusalem. Beslutet ska ha tagits under onsdagen av det regerande socialdemokratiska partiet, och meddelades för omvärlden under fredagen.

Enligt Liviu Dragnea, som är president för Rumäniens representanthus, kommer flytten att ha ett stort symboliskt värde eftersom Israel ”har ett stort internationellt inflytande”. Dessutom menar han att flytten kommer att vara ”väldigt värdefullt för den amerikanska administrationen”.

— Jag tror att beslutet kommer generera stora fördelar för Rumänien. Det är också ett pragmatiskt antågande. Precis som alla andra, har Israel rätt att etablera sin huvudstad vart de vill, säger Dragnea enligt AFP.

Redan förra året försökte de rumänska socialdemokraterna att få till stånd en flytt av ambassaden, men då stoppades den av landets borgerliga president Klaus Johannis som menade att frågan om Jerusalems status som huvudstad bör lösas av Israel och Palestina sinsemellan.

Även i Sverige har frågan om att omlokalisera landets ambassad till Jerusalem lyfts. I december publicerades en debattartikel i den judiskägda dagstidningen Svenska Dagbladet där ett antal högt uppsatta personer från det sionistiska Sverigedemokraterna bland annat skrev att en flytt av ambassaden kunde motiveras med att den judiska kungen David ska ha köpt Tempelberget i Jerusalem redan för 3 000 år sedan.

Källa:
Romania to move Israel embassy to Jerusalem: report


  • Publicerad:
    2018-04-21 12:00