TURKIET. Efter den misslyckade militärkuppen i Turkiet har nu den turkiska befolkningen valt att beväpna sig. Även staten har uppmanat befolkningen att skaffa vapen för att stoppa framtida kuppförsök.

Bilder på turkar som försvarade Erdogan under den misslyckade statskuppen.

Bilder på turkar som försvarade Erdogan under den misslyckade statskuppen.

Hälften av alla hushåll i Turkiet uppges äga vapen och 85 procent av vapnen är oregistrerade. Turkarnas vilja att beväpna sig grundar sig bland annat i de senaste två årens terrordåd och den misslyckade militärkuppen i landet.

— Efter kuppförsöket i somras ringdes jag ned av folk som ville köpa egna vapen. Det var så intensivt att jag valde stänga butiken i en vecka, berättar Mehmet Yasar som äger en vapenaffär.

Den turkiska staten ska även den spela in i beväpningen då de hoppas att en beväpnad befolkning kan stoppa framtida kuppförsök.

— Nu uppmuntrar dessutom staten befolkningen att beväpna sig för att förhindra nya kuppförsök så det är klart att försäljningen ökar, säger Ayhan Akcan på Umut foundation som under de senaste 20 åren fört statistik över vapenförsäljningen.

Vidare menar Akcan att ytterligare anledningar till att vapenägandet är så högt beror på att det turkiska folket inte längre känner sig säkra och beskyddade av staten.

— De senaste händelserna leder till att folk inte känner sig skyddade av staten eller polisen. Om terror hamnar på den dagliga agendan väljer många att försöka skydda sin egen familj. Det finns dessutom i vår kultur, det är en del av manligheten att ha ett vapen, säger han.

Källa:

Kuppförsök och terror får fler att skaffa vapen


  • Publicerad:
    2017-01-03 21:30