CENSUR. Utrikesminister Ann Linde och ett antal andra ministrar vill ha ett möte med IT-jättarna om vad man kallar ”demokrati på internet”. Regeringen ska sedermera påverka IT-jättarna i hur de ska censurera oliktänkande. 

Utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Estonian Foreign Ministry (CC BY 2.0).

I ett uttalande till TT säger utrikesminister Ann Linde (S) att hon bjuder in IT-jättar som Google, Facebook och Twitter till ett möte med regeringen om ”demokrati på internet”.

Mötet ska handla om hur IT-jättarna ska hantera ”hot, hat och demokratisk utveckling”. Det vill säga hur IT-jättarna på bästa sätt ska censurera oliktänkande.

Regeringen har planerat att hålla mötet senare i vår, och förutom Linde förväntas digitaliseringsminister Anders Ygeman och kultur- och demokratiminister Amanda Lind att delta.

— Vi tre ministrar och regeringen har kommit överens om att det är helt nödvändigt att vi gör detta nu, säger Linde till TT.

Utrikesministern tycker att det är bra att ”oppositionella” och ”demokratikämpar” tillåts använda sociala medier för att sprida sina budskap, men oroas för att det ska användas ”på ett negativt sett i form av desinformation”.

Hon tycker exempelvis att det är problematiskt att folk på sociala medier har kritiserat regeringens coronastrategi, en kritik som hon väljer att benämna som ”hat och hot”.

Än så länge har det inte framgått vilka åtgärder som regeringen vill att IT-jättarna ska utföra, men av allt att döma ser det åtminstone inte ut som att regeringen kommer utöka yttrandefriheten på sociala medier.

Det verkar snarare som att censuren på internet kommer att bli mer utbredd efter regeringens påtryckningar.


  • Publicerad:
    2021-02-27 15:30