SYDAFRIKA. En grupp vita aktivister genomförde under tisdagen en aktion mot en ”konstutställning” med namnet ”Fuck white people” i Kapstaden.

"Genusqueerkonstnären" Dean Hutton framför sitt antivita "konstverk".

”Genusqueerkonstnären” Dean Hutton framför sitt antivita ”konstverk”.

Vid Sydafrikas National Art Museum höll man under veckan en så kallad konstutställning med namnet ”Fuck white people”. Detta fick en grupp vita aktivister från den politiska separatistorganisationen Cape Party att reagera och under tisdagen stormade minst fem av dem utställningen vars ”konstverk” bestod av en stor vit duk med orden ”Fuck white people” ditmålat upprepade gånger.

Aktivisterna ska enligt uppgift ha klistrat över duken med klistermärken där det stod ”älska din nästa” för att sedan avvisats från platsen av museets säkerhetspersonal.

Konstnären bakom utställningen är en ”transsexuell genusqueer-konstnär” vid namn Dean Hutton som sedan tidigare gjort sig känd för att gå runt i en dräkt av samma innovativa format som den vita duken. I beskrivningen av ”konstverket” skriver hon:

Vita människor skapade rasism och såg till att det blev djupt inbäddat i våra sociala strukturer, lagar, ekonomier, institutioner och individer. Så den här provokationen är till för att få dig att känna den där vita smärtan.

Cape Party är en separatistorganisation som vill att Kapprovinsen i Sydafrika ska bli självständig. De har också anklagat den sydafrikanska regimen för att vara totalitär och rasistisk och menar att Sydafrikas president Jacob Zuma är en illegitim ockupant av Kapprovinsen.

Sedan Apartheidsystemets slutgiltiga fall i Sydafrika 1994 då terroristen Nelson Mandela upprättade en antivit och marxistisk skurkregim har den vita befolkningen fått lida svåra kval. Det har bland annat rapporterats om att vita har mördats eller misshandlats i sina hem var sjuttonde timme under de senaste fem åren-

Läs mer om de vita sydafrikanernas situation HÄR.

Se ett filmklipp från aktionen nedan:

Källor:
’F**k white people’ – ’Racist’ artwork vandalised by political activists in South Africa
Genderqueer artist wears a message about race


  • Publicerad:
    2017-01-20 17:20