Delade flygblad i främlingsvålds-drabbade Älvdalen – polis vill ha ”förövarnas” identiteter
2024-12-08 18:00
INRIKES. I början av 2000-talet beslutade de styrande i Sverige att 7,3 miljoner andningsskydd skulle destrueras. Skyddsutrustningen ansågs överflödig trots att flera miljoner av skydden fortfarande var funktionsdugliga.
De senaste veckorna har medierna rapporterat om hur vårdpersonal och hemtjänst saknar skyddsutrustning och hur leveranstiderna är långa och osäkra. På flera håll har privatpersoner till och med uppmanats att lämna in skyddsutrustning till sjukhusen och kommunerna. Detta eftersom något större beredskapslager inte längre finns i Sverige.
Så har det dock inte alltid varit. Under kalla kriget fanns lager med skyddsutrustning som skulle räcka till hela befolkningen. Över 400 000 skyddsdräkter för barn, 129 000 skyddsjackor och över 7 miljoner skyddsmasker och skyddsväskor av olika slag hölls i olika lager runt om i landet. I början och mitten av 2000-talet så beslutades det dock att skyddsutrustningen skulle förstöras – trots att mycket av den fortfarande var fullt funktionsduglig.
I en krönika på Aftonbladet skriver Peter Kadhammar att skydden som kostade 75 kronor styck att köpa in destruerades utan någon politisk debatt eftersom de inte passade i den nya tiden där fokus skulle ligga på fred och sammanhållning snarare än beredskap för krig och kriser. Varje skydd kostade dessutom uppemot två kronor att förstöra.
”Varför hade vi alla dessa miljoner andningsskydd i lager runt landet? Jo, därför att just andningsskydd är en sådan produkt som kan vara svår att få tag på under kriser och krig, står det i en utredning Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, publicerade förra året. Därför måste man i förväg säkra tillgången”, skriver han.
Kadhammar avslutar sitt resonemang med att skyddsutrustningen kanske inte skulle ha hindrat coronapandemin, men att den åtminstone hade kommit till nytta inom sjukvården. Han noterar också att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i sin tidning Tjugofyra7 konstaterade att skyddsmaskerna vid tidpunkten bedömdes sakna användningsområde – något som knappast kan sägas idag.