INRIKES. Under måndagskvällen skottskadades sex personer i centrala Malmö efter att någon öppnat eld med ett automatvapen. Tre av de skadade avled senare av sina skador.

Strax efter klockan 20 på måndagskvällen skottskadades sex män utanför ett kafé i centrala Malmö. Senare under kvällen avled två av männen på sjukhuset, och under tisdagsmorgonen avled en tredje man. De döda var 19, 29 och 27 år gamla.

Enligt polisen rör det sig om en gänguppgörelse då samtliga offer är kända sedan tidigare som medlemmar i kriminella gäng. Med anledning av skottlossningen gick polisen under måndagskvällen in i stabsläge.

– Det innebär att vi har fler verktyg att använda, fler resurser. Vi går in i stabsläge och anser såklart att det är ett grovt brott, säger Stephan Söderholm vid polisen till SVT.

På senare år har Malmö blivit ökänd som en stad med mycket stor andel gängkriminella. Det är även en av de kommuner i Sverige som har högst andel invånare med utländsk bakgrund, drygt 40 procent. Hittills i år har sju personer skjutits ihjäl i staden, lika många som under hela 2017.

Justitieminister Morgan Johansson tror sig dock kunna ”knäcka” gängen, främst genom mer resurser till polisen och ännu mer drakoniska lagar. Han menar även att problemet kan lösas bland annat genom hårdare vapenlagstiftning.

– Men aldrig hopplöshet, för jag vet att sådant här går att vända. Jag är fast besluten att ge polisen de resurser och den lagstiftning de behöver för att bekämpa den här brottsligheten, säger Johansson till TT.

Källor:
Skottlossningar i Malmö 2018
Polisen: ”Alla inblandade var kända av polisen sedan tidigare”
Johansson om dödsskjutningen: Vi ska knäcka gängen


  • Publicerad:
    2018-06-19 16:30