AFRIKANSK KOMPETENS. De svarta afrikanerna kan inte sköta ett land själva, erkänner Zimbabwes vicepresident.

Kembo Mohabi vet varför Zimbabwes ekonomi kollapsar.

Kembo Mohadi som är en av Zimbabwes två vicepresidenter skyller nu landets katastrofala ekonomi på vita män, skriver New Zimbwabe.

Problemen för Zimbabwe var att landets tidigare brittiska koloniala styre som bestod av vita män, inte lärde zimbabwierna hur man sköter en ekonomi, menar Mohadi.

Mohadi beklagade under en tv-sänt tal den ekonomiska depression som Zimbabwe har genomgått sedan de bröt sig fria från Storbritannien år 1980.

— Vi fick vårt oberoende men den vite mannen gav oss aldrig några kunskaper om hur vi ska sköta vår ekonomi, sade Mohadi i nationell tv på torsdagen.

Den enda kunskap folket har är hur man säljer alkohol i spritaffärer och annan alldaglig handelsverksamhet.

— Bara det, inget mer än det, sade Mohade.

Zimbabwe som en gång var känt som ”Afrikas kornbod” förföll i ekonomiskt kaos strax efter millennieskiftet under den dåvarande presidenten Robert Mugabe. Landet införde då rasistiska antivita lagar som innebar att man exproprierade jordbruk som ägdes av vita invånare, som därför förföll eftersom de svarta övertagarna inte kunde sköta dem.

Detta innebar också ett svårt lidande för vita människor, som fördrevs, mördades, lemlästades och våldtogs av ”hämndsökande” svarta som ville ”ge igen” för det brittiska och vita rasistiska förtrycket av landet.

På detta följde politisk instabilitet på grund av person- och klankonflikter, samt hyperinflation som fick valutan att kollapsa.

Från att tidigare har varit värd lika mycket som den amerikanska dollarn, är Zimbabwes dollar numera bara värd ungefär en procent av sitt ursprungliga värde. På svarta marknaden som används flitigt av det enorma utanförskapssamhället – Zimbabwes befolkning – kostar en amerikansk dollar 100 inhemska dollar.

Eftersom Mugabe fördrev de vita och stal deras tillgångar står nu 4,3 miljoner zimbabwier på gränsen till svält, enligt en stor undersökning genomförd i februari.

Nu har Zimbabwes problem varit den vite mannens fel i 40 år – på grund av sin frånvaro.


  • Publicerad:
    2020-07-10 19:50