UKRAINAKONFLIKTEN I Kiev firar man att det nya stödpaketet från Washington äntligen röstats igenom av kongressen. Men samtidigt konstaterar man att det inte är nog för att vända kriget.

Under månader har politiker i Washington bråkat om den senaste leveransen av vapen och pengar som president Joe Biden velat skicka till Kiev. I slutändan vek sig representanthusets talman Mike Johnson och trots att en majoritet av republikanerna röstade nej fick han i lördags med sig nog många på Demokraternas sida för att paketet skulle kunna röstas igenom.

Motsvarande 655 miljarder kronor av amerikanernas skattepengar är nu öronmärkta till Ukraina, vilket bara är den senaste i raden massiva investeringar som Washington gjort i kriget.

I en intervju med The Guardian hyllar Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba det nya stödpaketet och säger att Mike Johnson troligtvis ändrade uppfattning av religiösa skäl. Samtidigt konstaterar han att detta inte kommer att avgöra kriget.

— Inget enskilt biståndspaket kan stoppa ryssarna. Det som kommer stoppa ryssarna är en enad front av hela Ukraina och alla dess partners, säger Kuleba till tidningen.

Den ukrainske försvarsministern kräver nu att krigets sponsorer lägger in ytterligare en växel.

— När jag ser vad Ryssland åstadkommit i att bygga upp sin försvarsindustriella bas under två år och vad väst har åstadkommit måste jag tro att det är något fel med väst, beklagar han sig.

— Väst måste inse att eran av fred i Europa är över.

Skyller den dåliga krigslyckan på sponsorerna

Försvarsminister Kuleba är inte ensam om att peka ut bristen på försvarsindustri i väst som Ukrainas största problem i kriget mot Ryssland. I juli förra året publicerade den CIA-sponsrade Kyiv Independent i samarbete med en rad tidningar i Europa en omfattande granskning av den europeiska försvarsindustrin i syfte att förklara den misslyckade ukrainska motoffensiven.

När Ryssland invaderade Ukraina fick flera europeiska länder göra en inventering av sitt krigsmaterial och bland annat Storbritannien och Tyskland konstaterade enligt granskningen att man bara har ammunition som skulle räcka några dagar vid ett storskaligt krig. Sedan dess har många länder också tömt sina små lager för att skicka dem till Ukraina.

Att modern krigföring fortfarande kräver en stark militärindustri och stora lager av ammunition ska enligt en källa inom Ukrainas försvarsministerium ha ”kommit som en chock” för många ledare i väst.

Kulebas jakt efter luftvärn

Nyligen krävde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 26 amerikanska Patriotsystem för att kunna försvara ukrainska städer och militärbaser från ryska missiler, drönare och stridsflyg. Hittills har man bara blivit lovat ett enda system av Tyskland, trots att Nato-bossen Jens Stoltenberg uppmanat alla länder att prioritera Ukrainas försvar framför sitt eget.

Till The Guardian säger nu Kuleba att han själv har behövt inventera vilka Patriot-system som kan avvaras till Ukraina. Hittills ska han ha lyckats identifiera fyra stycken som han anser borde skickas till Kiev, men han misstänker att väst sitter på ännu fler.

— Jag tror att den amerikanska armén förmodligen har ett system att avvara, säger försvarsministern.