FRÄMLINGSINVASIONEN. UNHCR:s chef kräver att Sverige lättar på reglerna för invandring.

Filippo Grandi. Foto: Creative Commons.

UNHCR-chefen Filippo Grandi kräver nu mer generös invandring till Sverige, rapporterar TT via Svenska Dagbladet (SvD).

Grandi som har varit FN:s flyktingkommissarie sedan 2016 ser med oro på den så kallade migrationsuppgörelsen i Sveriges riksdag. Han anser att den svenska invandringspolitiken redan är för restriktiv.

Att genom exempelvis ha tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel, och samtidigt införa krav på försörjning samt att kräva språk- och samhällskunskaper för att få permanent uppehållstillstånd, är en ”farlig väg” att gå, hävdar Grandi.

Tillfälliga uppehållstillstånd är nämligen enligt Grandi dåliga för den så kallade integrationen. Sådana sänker incitamenten för att bli en del av samhället. Ju fler familjemedlemmar som får komma, desto bättre.

Sedan Grandi tillsattes har han med ”oro” sett hur allt fler ”rika” länder stramar åt sina riktlinjer för globala migranter.

Under sina besök i Sverige har han flera gånger kritiserat bland annat de långa handläggningstiderna för asylärenden, säger han till SvD i en internetintervju från sitt kontor i schweiziska Genève.

Samtidigt hyllar UNHCR Sveriges invandringspolitik. Det finns enligt Grandi inte något annat land som har varit lika generöst i att ta emot människor från tredje världen. Men det ”viktigaste budskapet är att det måste fortsätta på det viset”, säger han.

I den nu i svenska medier flitigt omtalade migrationskommittén, har Miljöpartiet förmått Socialdemokraterna att vägra införa ett asyltak. Ändå är kommitténs existens oroande för Grandi, eftersom han bekymrar sig för beslut som kan leda till begränsningar i invandringen, när den tvärt om ”måste” öka.

— Det är dags att lätta på några av de stränga reglerna, däribland restriktionerna kring familjeåterförening. Det är viktigt att åtgärda det. En ensamstående man är betydligt svårare att integrera än en familj, säger Filippo Grandi.


  • Publicerad:
    2020-07-06 15:25