STORBRITANNIEN. Judar har en stor överrepresentation bland Storbritanniens mest välbärgade, vilket avslöjas när The Sunday Times listar landets hundra rikaste människor och familjer.

Den svenskfödde juden Johan Eliasch är med på listan över Storbritanniens hundra rikaste personer. Foto: Julia Moraes / Ag. ISTOé (CC-BY-SA-4.0).

The Sunday Times publicerade nyligen tidningens ”Rich List” över Storbritanniens rikaste människor och familjer år 2020. Mest påfallande är den kraftiga överrepresentationen av judar i toppen av listan, samt att personer med brittisk bakgrund utgör en minoritet av landets rikaste.

Av de hundra främsta placeringarna på listan innehas minst 25 av judar. Detta trots att judar endast utgör 0,3 procent av befolkningen i Storbritannien.

Flera av de andra topplaceringarna innehas dessutom av personer samt familjer med ingifta judar. Miljardären Alisher Usmanov, som återfinns på på listans sjunde plats, är exempelvis gift med judinnan Irina Viner och på trettonde plats återfinns svenskättlingen Märit Rausing med familj. I familjen ingår dottern Sigrid Rausing som är gift med juden Eric Abraham, samt sonen Hans Kristian Rausing som var gift med judinnan Eva Kemeny fram till hennes död 2012 till följd av deras omfattande missbruk av heroin och kokain.

Bara cirka en tredjedel av de hundra främsta placeringarna på listan innehas av etniska britter. Bland annat härrör minst 20 av de övriga från andra europeiska länder, elva från Indien, fem från Mellanöstern och två från Kina.

En av judarna på listan är miljardären Johan Eliasch, född i Sverige, tidigare ordförande för MUF i Djursholm och vd för sportföretaget Head. Han räknas ofta även som en av de rikaste personerna i Sverige till följd av sitt dubbla medborgarskap.

En annan av judarna, Tony Murray, född Gaston Jacques Kalifa, är den första hundraåringen på listan, men han har inga planer på att sluta tjäna pengar. I en kommentar till The Jewish Chronicle säger han ”Vad ska jag göra om jag drar mig tillbaka? Att skapa affärer är vad jag gör”.

Den tidigare äldste personen på listan var den judiske mångmiljardärer Sir Bernard Schreier som avled 95 år gammal 2014.

Judarna bland de 100 rikaste i Storbritannien år 2020 är följande:

3. David och Simon Reuben
4. Sir Leonard Blavatnik
10. Mikhail Fridman
11. Roman Abramovich
23. Nicky Oppenheimer med familj
29. Stephen Rubin med familj
34. Joe Lewis
36. Ian och Richard Livingstone
37. Laurence och Francois Graff
38. Teddy Sagi
39. Nathan Kirsch
41. Eddie och Sol Zakay
44. Mark Scheinberg
45. Moshe Kantor
47. Mark Pears med familj
48. Idan Ofer
51. Sir Michael Moritz och Harriet Heyman
54. Jaime Gilinski
55. Inna Gudavadze med familj
60. Tony Murray med familj
62. Johan Eliasch
66. Benzion Freshwater med familj
70. Richard Desmond
77. Bernard Lewis med familj
95. Poju och Anita Zabludowicz

Källor:
The Rich List 2020
Community is just 0.3% of population, yet nearly 5% of UK virus dead are Jewish
Oscar nods again for SA man, world Jewry
The Heiress and Me
He escaped Nazi-occupied Paris, flew for RAF – and is on the Rich List aged 100


  • Publicerad:
    2020-05-18 13:00