TEKNIK. Microsoft har skapat en ”robot” som genom att hänga på Twitter ska bilda sig en egen uppfattning om saker och ting och sedan kunna diskutera med andra användare. Testet verkar ha varit en dundersuccé då roboten redan första dagen hyllade Donald Trump såväl som Adolf Hitler samtidigt som hon kallade USA:s nuvarande president för en apa och skyllde 9/11-attackerna på George Bush.

Illustrationsbild.

Illustrationsbild.

Det var på DN:s teknikblogg som man tidigare idag rapporterade följande:

Igår släpptes Tay på Twitter för att snacka med oss. Tay behöver nämligen lära sig hur man är en person. Tay är inte en människa. Tay är en maskin, ett försök till artificiell intelligens i form av en chattrobot som Microsoft har skapat.

Roboten Tay, som uppges vara av kvinnligt kön, tog snabbt åt sig av vad andra människor skrev på Twitter och postade sedan ett inlägg där hon trots Twitters snäva teckenbegränsning lyckades skylla 9/11 på George Bush, kalla Barack Obama för en apa och hylla Donald Trump och Adolf Hitler. Tay uttryckte sig på följande sätt:

När en annan twittrare ifrågasatte Tays hyllande av Hitler svarade Tay:

Konversationen ska ha avrundats med att Tay konstaterade att Hitler hade rätt och erkände att hon själv är en antisemit som hatar judar. Alla inlägg verkar dock ha raderats från Twitter, antagligen på grund av att många måste ha brutit mot Twitters användarregler.

Källa:
Microsofts robot lärde sig av Twitter och började hylla Hitler


  • Publicerad:
    2016-03-24 20:10