INRIKES. Under dagen har Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra meddelat att hennes parti vill fälla regeringen så snart som möjligt tillsammans med Alliansen och Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson och Anna Kinberg Batra.

Jimmie Åkesson och Anna Kinberg Batra.

I dag skriver Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i en debattartikel i Aftonbladet att Sveriges rödgröna regering är för svag för att klara av uppgiften att leda landet och därför måste bytas ut så fort det är möjligt.

Stefan Löfvens regering består som bekant av Socialdemokraterna och Miljöpartiet med passivt stöd från Vänsterpartiet. Dessa partier är dock i minoritet i riksdagen vilket innebär att de endast får igenom sin politik ifall övriga partier avstår från att rösta tillsammans i riksdagen.

Med undantag för den första budgeten som lades efter valet 2014 har det varit praxis inom Allianspartierna att lägga individuella budgetar istället för en gemensam. Detta för att undvika att någon annan budget än regeringens går igenom. Motiveringen till detta beteende har varit att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande över politiken.

I dagens debattartikel skriver dock Kinberg Batra att denna ”låsning” måste upphöra och hon vill nu att Alliansen ”så snart som möjligt”  bör lägga en gemensam budget och på så sätt fälla regeringen och istället bilda en Alliansregering ledd av Moderaterna. För att få en majoritet bakom Alliansbudgeten öppnar hon även upp för att visst samarbete med Sverigedemokraterna. Kinberg Batra vill inte ha något regeringssamarbete med partiet men säger sig vara beredd att samtala med dem och ta emot ett passivt stöd, ungefär som Stefan Löfven har gjort med Vänsterpartiet.

Stefan Löfven - för svag för att leda landet enligt Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Stefan Löfven – för svag för att leda landet enligt Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Detta utspel är väldigt drastiskt då både Alliansens partier likväl som de rödgröna tidigare med bestämdhet haft inställningen att de aldrig kommer att göra sig beroende av Sverigedemokraterna för att kunna driva igenom sin politik. Det har även varit en slags konsensus om att ”största block får bilda regering” oavsett om de har en majoritet eller ej, något som under några månader formaliserats i form av den misslyckade ”Decemberöverenskommelsen”.

Många tror nu att Kinberg Batra kommer med utspelet efter en tids hård internt kritik inom Moderaterna som menar att partiet agerar fel när de avstår att driva igenom sin politik trots att förutsättningar finns.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har även tidigare meddelat att han skulle stödja en Alliansregering mer eller mindre förutsättningslöst. I ett sms till Aftonbladet kommenterar han:

Det är positivt att Anna Kinberg Batra nu är tydlig med att hon faktiskt vill genomföra sin politik i praktiken. Men det är märkligt att det tog mer än en halv mandatperiod att komma fram till det.

Han menar också i en telefonintervju att han är förvånad över att detta utspel kommer nu då Sverigedemokraterna sedan valet 2014 gett Moderaterna flertalet tillfällen att fälla regeringen men att de trots detta fortsatt att framhärda i att inte driva igenom sin egen politik. Vidare menar han att det vore bättre ifall Moderaterna bildade regering tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna då Centerpartiet och Liberalerna har en helt annat politik vad gäller viktiga frågor såsom migrationspolitiken.

De övriga Allianspartierna har ännu inte kommenterat utspelet.

Källor:
 Anna Kinberg Batras besked: Beredd att fälla regeringen
Därför måste vi byta ut regeringen – snabbt


  • Publicerad:
    2017-01-19 11:25