CENSUR. Judiska Bonnier klarar inte av att Nordfront behandlas som en ”normal nyhetssajt” på Googles sökmotor. Därför har IT-jätten nu ändrat algoritmen så att Nordfront inte längre framstår som en webbtidning när man söker på sajten.

Bonnier drar åt skruvstädet kring Google.

Med hjälp av intensiva påtryckningar har den judiska mediekoncernen Bonnier under de senaste veckorna lyckats förmå IT-jätten Google att på olika sätt censurera oliktänkande med hjälp av sin monopolställning på Internet. Framförallt är det medborgarjournalisterna bakom Granskning Sverige som har drabbats av bland annat nedstängda konton på Youtube, som ägs av Google.

Även Nordfront har drabbats, då Google har inlett en masscensurkampanj gentemot Youtubekanaler såsom Nordfront TV och Motståndsmedia.

LÄS MER: #OperationJCY: Youtube ljuger och censurerar — dags för Internet-aktivism

Under dagen publicerade en av Bonniers flaggskepp, juden Peter Wolodarskis dagstidning Dagens Nyheter (DN), en artikel där man skryter över att Google nu vidtagit censuråtgärder mot Nordfront direkt i IT-jättens populära sökmotor google.com.

Problemet för Bonnier tycks ha varit att Nordfront presenterats som en ”normal nyhetssajt” på Google sökmotor, med andra ord att man listat ”Huvudnyheter från nordfront.se” som andra träff när man söker på ”Nordfront”. Detta anser Bonnier vara oacceptabelt eftersom det är ”precis som etablerade nyhetsmedier får med sökningar på deras namn”.

”Nordfront har utgivningsbevis och ansvarig utgivare, precis som etablerade medier, men sajtens innehåll följer inte publicitetsregler och Justitiekanslern har flera gånger gånger fällt utgivaren för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen genom hets mot folkgrupp, bland annat mot judar. På Google är det mycket lätt att nå hatsajten”, skriver Bonnier, som alltså anger åsiktsförtryck och censur från staten som motivering för att även Google ska censurera Nordfront.

DN skriver vidare att Google även i detta fallet har gett vika för Bonniers påverkanskampanj och ändrat algoritmen så att Nordfronts huvudnyheter inte längre kommer upp via sökmotorn. Däremot kommer nordfront.se fortfarande upp som första träff när man söker på ”Nordfront” på Google.

Nordfronts chefredaktör Martin Saxlind kommenterar Googles agerande:

— Det är bara ett i raden av många dåliga beslut Google tagit. Redan förra året eskalerade censuren på Youtube, som ägs av Google, och förra veckan inledde den judiska pressen i Sverige en valfuskskampanj där de vill få internetjätten att radera eller gömma undan systemkritiskt innehåll.

Saxlind menar att åtgärden i sig inte kommer att påverka Nordfront, men att agerandet från Google ändå är problematiskt när man ser det ur ett vidare perspektiv med en växande censur mot oliktänkande på Internet.

— Jag kände inte ens till funktionen som DN klagade över och jag tror inte att det i sig är en avgörande detalj. Men tillsammans med alla andra åtgärder som drabbat oss och andra systemkritiska aktörer är detta ett hårt slag mot åsikts- och yttrandefriheten i Sverige. Idag när den politiska debatten i stor utsträckning äger rum på nätet är det viktigt att alla spelar efter samma regler.

Det återstår att se ifall Nordfront kommer att vidta några åtgärder mot Google.

Källa:
Google har vidtagit åtgärder mot Nordfront


  • Publicerad:
    2018-03-12 22:52