GRANSKNING. Idag väcktes ett nytt åtal mot sex vänsterextremister. Flera vänsterextremister är också sedan tidigare misstänkta för andra brott. Nordfront har namnen på både de åtalade och misstänkta vänsterextremisterna.

Dennis Miraballes och andra vänsterextremister.

Dennis Miraballes och andra vänsterextremister. Till vänster om Miraballes står Andreas Collin.

Vänsterextremister med kopplingar till Revolutionära fronten, RF, och Antifascistisk aktion, AFA, har länge ostört fått bedriva sin terrorverksamhet mot politiska meningsmotståndare. Nu är dock ett flertal av vänsterextremisterna misstänkta för brott och åtal har börjat väckas. Nordfront avslöjar i den här artikeln vilka extremisterna är och vilka brott de antingen är åtalade för eller ännu bara misstänkta för.

Nytt åtal
Idag väcktes ett nytt åtal mot sex vänsterextremister: Oscar Glad, Nikie Hallenberg, Adam Taylor, Mia Mikkelsen, Dennis Miraballes och Björn Felix Wännerdahl. Personerna kommer att åtalas för misshandel, försök till mordbrand, skadegörelse, grovt olaga hot, ofredande samt brott mot knivlagen. Vissa av brotten har begåtts upprepade gånger vid flera olika brottstillfällen.

Dennis Miraballes - ledande medlem av Revolutionära fronten, RF.

Dennis Miraballes – ledande medlem av Revolutionära fronten, RF. Miraballes sitter för närvarande häktad och kommer att åtalas för sin politiska brottslighet.

Samtliga av brotten verkar vara politiskt motiverade och alla utom en av åtalspunkterna verkar röra brottslighet som varit riktade mot nationalister. Det enda undantaget är att Dennis Miraballes åtalas för att vid ett tillfälle ha kastat läsk på en moderat med invandrarbakgrund samt vid två tillfällen ha hotat samma person.

Adam Heivert Taylor - vänsterextremist och medlem i RF.

Adam Taylor – vänsterextremist och medlem i RF.

Bevismaterialet i fallet består till stor del av chattkonversationer mellan vänsterextremisterna där de själva i detalj redogör för vilka brott de har begått. Även en rapport från Säpo kommer att användas i fallet.

Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker vid Säpo, har också kallats som vittne till den planerade rättegången.

Detaljerad lista över vem som är åtalad för vad:

Åtalad: Dennis Miraballes (19900906-2051).
Brott: Misshandel (två fall), försök till mordbrand, skadegörelse (fem fall), olaga hot (sex fall), ofredande, brott mot knivlagen.
Övrigt: En dator som beslagtogs i lägenheten som Miraballes bor i visar att han är en av de drivande krafterna bakom RF och bland annat verkar ha redigerat filmer åt organisationen.

Åtalad: Oscar Glad (19911220-5712).
Brott: Skadegörelse, brott mot knivlagen.
Övrigt: Glad har tidigare haft förtroendeuppdrag inom Vänsterpartiet. Se en bild på Glad HÄR.

Åtalad: Adam Taylor (19921011-1077).
Brott: Misshandel, försök till mordbrand.
Övrigt: Taylor påstås vara en barndomsvän till Dennis Miraballes och de båda var inblandade i den brutala knivöverfallet i Hallstahammar där två nationalister blev svårt skadade.

Mia Mikkelsen - en glad vänsterextremist.

Mia Mikkelsen – en glad vänsterextremist.

Åtalad: Mia Mikkelsen (19910628-1703).
Brott: Skadegörelse, olaga hot.
Övrigt: Mikkelsen ska tidigare ha varit tillsammans med Dennis Miraballes.

Åtalad: Björn Felix Wännerdahl (19941103-2254).
Brott: Försök till mordbrand.

Åtalad: Nikie Hallenberg (19950111-1885).
Brott: Skadegörelse, olaga hot.
Övrigt: Hallenberg är Dennis Miraballes nuvarande flickvän.

Nikie Hallenberg från Revolutionära Fronten.

Nikie Hallenberg till vänster.

Vänsterextremister från Revolutionära fronten vandaliserade tidigare i år en lägenhet tillhörande en nationell kvinna.

Vänsterextremister från Revolutionära fronten vandaliserade tidigare i år en lägenhet tillhörande en nationell kvinna – åtalet som nu väckts innefattar bland annat det brottet.

Ett av de olaga hoten Dennis Miraballes misstänks för var riktat mot en kvinnlig medlem i Svenskarnas parti, SvP. Miraballes sa till kvinnan, som upprepade gånger fått sin lägenhet utsatt för skadegörelse, att han skulle fortsätta att krossa hennes fönsterrutor och förr eller senare bryta sig in i lägenheten för att skada eller döda henne med ett skjutvapen.

Mia Mikkelsen hyrde åtminstone en bil och agerade chaufför när en grupp från RF åkte till Tierp för att hota en ledande medlem i SvP och vandalisera en annan SvP:ares hem. Eventuellt deltog hon även aktivt i själva brottsligheten.

Mia Mikkelsen hyrde åtminstone en bil och agerade chaufför när en grupp från RF åkte till Tierp för att hota en medlem i SvP och vandalisera en annan SvP:ares hem. Eventuellt deltog hon även aktivt i själva brottsligheten.

Ett annat av de olaga hoten riktades mot en ledande medlem i SvP som är bosatt i Tierp. Miraballes, Nikie Hallenberg och en eller två till gärningsmän, som alla var beväpnade, ställde sig i en ring runt SvP-medlemmen och hotade honom.

Rabiessmittad vänsterextremist?

Rabiessmittad vänsterextremist?

I det sista fallet utgörs bevisningen av en chattkonversation där en av de åtalade berättar vilka som var inblandade:

”hej det är nikie” ”tja vilka var det som var i tierp?” ”Jag, Nick, Dennis och Mia.” ”haha akward?” ”Nä, det var okej!”

Brottsmisstänkta vänsterextremister
Åtalet som kom idag är förmodligen inte det enda åtalet som kommer att väckas mot vänsterextremister i år. Tidigare under veckan kunde Nordfront rapportera att fem vänsterextremister är misstänkta för våldsamt upplopp i samband med en antirasistisk demonstration i Kärrtorp som spårade ur i våldsamheter efter att nationella motdemonstranter från bland annat Motståndsrörelsen dök upp.

Vänsterextremt klotter i Kärrtorp.

Vänsterextremt klotter i Kärrtorp.

En av de fem misstänkta i det fallet har skyddade personuppgifter, men fyra av vänsterextremisterna hade inte det: Tim East Persson, Ates Ramiz Sengüler, Linus Soinjoki Wallin och Lilly Svahn. Sedan tidigare sitter Joel Bjurströmer Almgren häktad misstänkt för bland annat dråpförsök då han knivhögg en motdemonstrant i ryggen i Kärrtorp.

Detaljerad lista för vänsterextrema brottsmisstankar i Kärrtorp:

Misstänkt: Joel Bjurströmer Almgren (790118-9378).
Brott: Dråpförsök (antagligen är Bjurströmer Almgren även misstänkt för våldsamt upplopp i Kärrtorp).
Övrigt: Bjurströmer Almgren är misstänkt för grov misshandel i ett annat fall och är en flerfaldigt dömd våldsbrottsling sedan tidigare.

Misstänkt: Tim East Persson (941130-6773).
Brott: Våldsamt upplopp.
Övrigt: East Persson dömdes av Södertörns tingsrätt till böter för ringa narkotikabrott 2013-10-31.

Misstänkt: Ates Ramiz Sengüler (890815-0298).
Brott: Våldsamt upplopp.
Övrigt: Ramiz Sengüler är även misstänkt för grov misshandel av två personer som misstänks ha blivit misshandlade av honom, Joel Bjurströmer Almgren samt flera andra gärningsmän.

Misstänkt: Linus Soinjoki Wallin (940422-0155).
Brott: Våldsamt upplopp.
Övrigt: Soinjoki Wallin, som för närvarande sitter häktad för sin politiskt motiverade brottslighet, är även misstänkt för flera fall av grov misshandel.

Misstänkt: Lilly Svahn (821127-8240).
Brott: Våldsamt upplopp.
Övrigt: Svahn pekades för många år sedan ut som en AFA-aktivist och 2009 dömdes hon till fem månaders fängelse för skadegörelse, våldsamt upplopp och hot mot tjänsteman.

Ytterligare vänsterextremister är misstänkta för inblandning i två olika misshandlar. I det första fallet är Emma Hagberg (860507-2969), Leo Baltzar Liebe (880207-0196), Mathias Medeby (800527-9339) och Ates Sengüler Ramiz misstänkta för att tillsammans med Joel Bjurströmer Almgren grovt ha misshandlat två personer.

Nick Staffas - medlem i Revolutionära fronten.

Nick Staffas – medlem i Revolutionära fronten.

Det andra fallet gäller Revolutionära frontens misshandel av två opolitiska gästarbetare i samband med en SvP-demonstration i Stockholm förra året. De misstänkta i det fallet är Mattias Eriksson (930503-5751), Leonardo Hiltunen Long (941012-3013), Alfred Johansson (931112-0811), Morad Mahmoudyan (950115-6039), Andreas Nilsson (910117-1396), Linus Soinjoki Wallin samt Nick Staffas (931226-2497).

Har du mer information om kriminella vänsterextremister? Tipsa oss!


  • Publicerad:
    2014-03-20 23:10