NORDFRONT Martin Saxlind summerar Nordfronts verksamhet i januari.

Månaden som gått

I Månaden som gått summerar chefredaktören Nordfronts arbete den gångna månaden och resonerar kring hemsidans utveckling.

Det nya året inleddes på Nordfront med en summering av verksamheten 2022. De mest lästa och kommenterade artiklarna listades samt de redaktionen tyckte var viktigast.

I januari gjorde vi också reklam för Kontrakultur i Bellum, ett träningsevent som hölls i slutet av månaden. Snart återkommer vi med en rapport från eventet där Pär Sjögren var en av talarna.

En del saker som hänt i januari har inte synts utåt. Vi har bland annat blivit färdiga med översättningen av en skrift som nu ska layoutas och tryckas, vilket gör att vi kommer kunna fokusera mer på att bli klara med Nordfronts 10-årsbok under de första månaderna av 2023.

Vi har också överklagat domen mot vår ansvarige utgivare, Elin Reinhardt. Detta och relaterade saker kommer vi förmodligen återkomma till inom kort.

Koranen, Turkiet och Nato

I januari dominerade helt klart Turkiet och den svenska Nato-ansökan nyhetsflödet. Först var det kommunister som väckte turkarnas ilska genom att hänga en docka föreställande president Recep Tayyip Erdoğan. Detta följdes upp med en satirtävling, även den med Erdoğan som måltavla.

Avmaskerat och Fria Tider fick sedan internationellt genomslag för nyheten om att en svensk extremvänstergrupp i praktiken använder ett svenskt bankkonto för att sponsra PKK:s syriska systerorganisation. Efter visst tvekande backade slutligen banken och stängde ner gruppens konto.

Mitt i allt detta kaos klampade dansken Rasmus Paludan in med sitt koraneldande och detta satte åtminstone tillfäligt stopp för det svenska Nato-medlemsskapet.

Cringe

Även det nya nuvarande året bjuder på en hel del politiskt korrekt cringe. Finland lät till exempel en transa som inte kan åka skridskor inviga konståknings EM, vilket slutade med magplask.

Vårt östra grannland bombar också Ryssland – via ukrainsk proxy – med regnbågar och homobudskap. Samtidigt föds det allt färre barn i Finland och en tredjedel av kvinnorna som inte vill skaffa barn anger att det till stor del beror på klimatkrisen.

Hemma i Sverige kom Expo-veteranen Daniel Vergara ut i januari som labil och ohälsosamt besatt av den mycket yngre alternativmedie-profilen Christian Peterson.

Slutligen hade vi den judiske komikern Aron Flam som inte kunde låta bli att fantisera om att få ha sex med Turkiets president.

Aktivism

Som vanlig lyfte vi fram en del politisk aktivism på Nordfront. Vi skrev bland annat om Nordiska motståndsrörelsens kampanj i samband med förintelsens minnesdag samt flaggbränningen utanför den israeliska ambassaden i Stockholm.

Utomlands uppmärksammade vi NJP:s protest mot en dragshow, en laseraktion i Florida och en pro-vit broaktion i Nederländerna.

Positiva nyheter

En sak vi inom redaktionen pratat en del om och fokuserat på är att leta efter positiva och trevliga nyheter. Det är ibland svårt men vi har helt klart blivit bättre på det. Detta är några av de mer positiva nyheter vi hade i januari:

Vetenskap

Vi skrev också en del intressanta artiklar som berörde vetenskap förra månaden:

Rekommenderad läsning