UTRIKES. Under natten släpptes de amerikanska underrättelsetjänsternas omtalade ”bevis” på att Ryssland försökt påverka det amerikanska presidentvalet via så kallade cyberattacker. Mestadels handlar ”bevisen” om rysk medias oförmåga att rapportera efter samma linje som den västerländska lögnpressen.

putintrump

Vladimir Putin gillar Donald Trump – ett ”bevis” på att Ryssland gjort ”dataintrång” enligt amerikanska underrättelsetjänster.

Under en längre tid har amerikanska underrättelsetjänster såsom Central Intelligence Agency (CIA) och Federal Bureau of Investigation (FBI) försäkrat omvärlden via framförallt judiskägd media om att de har bevis på att Ryssland genom ”cyberattacker” och dataintrång försökte påverka utgången av det amerikanska presidentvalet till Donald Trumps fördel.

Bevisen hade samlats ihop som en del av en uppmaning från USA:s avgående president Barack Obama, som även han väldigt tvärsäkert uttalat sig om Ryssland och president Vladimir Putins skuld till hans partikamrat Hillary Clintons nederlag i presidentvalet.

Många har dock varit väldigt skeptiska till att underrättelsetjänsterna verkligen sitter på verkliga bevis. Donald Trump jämförde exempelvis saken med att samma organisationer en gång i tiden även påstod sig ha ”bevis” för att Iraks dåvarande president Saddam Hussein hade så kallade massförstörelsevapen som han var beredd att använda mot USA. Samtidigt har även högt uppsatta neokonservativa republikaner uttryckt att det är mer troligt att underrättelsetjänsterna själva ligger bakom ”cyberattackerna” än att Ryssland gör det.

Personen bakom publiceringen av Demokraternas läckta e-mail, Wikileaks grundare Julian Assange, har dessutom bestämt förnekat att Ryssland är inblandade och valde att kalla Hillary Clinton för lögnare eftersom hon upprepade gånger påstod det redan under presidentvalskampanjen.

Under natten till lördag presenterades således äntligen dessa ”bevis” för allmänheten i form av en rapport som tagits fram av CIA, FBI och National Security Agency (NSA). Det handlar förvisso om en kortare variant av en hemligstämplad rapport som endast presidenten och andra högt uppsatta personer i Washington har fått se. Innehållet i den hemligstämplade rapporten har dock redan blivit känt och till och med den judiskägda Washington Post erkänner att de som läst den hemligstämplade rapporten har bekräftat att även den ”saknar konkreta bevis” och att ”den innehåller inget bombnedslag”.

Det tycks snarare handla om hemlig avlyssning av ryska politiker som visar på att de såg Trumps valseger i presidentvalet som något positivt, varpå de bland annat ska ha gratulerat varandra.

Det är de tre stora underrättelsetjänsterna CIA, FBI och NSA som ligger bakom rapporten.

Det är de tre stora underrättelsetjänsterna FBI, CIA och NSA som ligger bakom rapporten.

Inledningsvis meddelar man:

Ryska försök att influera 2016 års amerikanska presidentval representerar den senaste formen av Moskvas långsiktiga strävan att underminera den USA-ledda liberala och demokratiska ordningen. Dessa aktiviteter visar dock på en betydande upptrappning vad gäller rättframhet, aktivitetsnivå samt omfattning av nedlagt arbete vid en jämförelse med tidigare aktioner.

Vi bedömer även att president Vladimir Putin beordrade en påverkansaktion under 2016 med udden riktad mot det amerikanska presidentvalet. Rysslands mål var att underminera förtroendet för den amerikanska demokratiska processen, svartmåla minister Clinton samt skada hennes valbarhet och möjligheter till presidentskapet. Vi bedömer även att Putin och den ryska regeringen utvecklade en tydlig preferens för den valda presidenten Donald Trump. Vi har högt förtroende för dessa bedömningar.

Trots dessa ganska långtgående och tvärsäkra slutsatser är det egentligen inget nytt som framkommer på bevisfronten.

Förutom att det läggs stor vikt vid att president Putin och andra ryska politiker i offentliga uttalanden har talat positivt om Trump och mindre positivt om Clinton tycks den offentliga rapportens ”bevis” mest handla om att rysk media, såsom Russia Today (RT) och Sputnik, har valt att rapportera annorlunda än västerländsk och judiskägd media.

Exempelvis tar man upp det faktum att RT har rapporterat om de oroväckande innehållen i Clinton och hennes kampanjledare John Podestas e-mail, till skillnad från västerländsk media som ignorerat vad som framkom och istället valt att attackera Ryssland och anklaga dem för att ha hjälpt Wikileaks att genomföra dataintrånget. Skillnaden i medierapporteringen menar rapporten är ett bevis för Rysslands inblandning

Ett annat ”bevis” är att RT (som rapporten benämner ett ”propagandaorgan”) samarbetade med Julian Assange och besökte honom för en exklusiv intervju på Ecuadors ambassad i London, där han sedan flera år tillbaka residerar. Dessutom menar man att RT ”rutinmässigt rapporterade positivt om Assange och gav honom ett plattform att kritisera USA”.

RT:s exklusive intervju med Julian Assange är ytterligare ett "bevis" som presenteras.

RT:s exklusiva intervju med Julian Assange är ytterligare ett ”bevis” som presenteras.

Man hävdar vidare att en rumänsk hackare vid namn ”Guccifer” egentligen har ryskt ursprung. Några kopplingar till ryska myndigheter eller säkerhetstjänster eller ens Wikileaks presenteras dock inte.

Sammantaget handlar det hela om att man ser rysk medias rapportering som avvikande och därmed ett hot mot den ”demokratiska ordningen” i USA.

Eftersom den ryska staten har intressen i exempelvis RT menar man att deras rapportering på något sätt avslöjar dolda aktioner från Rysslands sida. Att sedan Putin har föredragit Trump före Clinton kan knappast ses som någon hemlighet.

Det faktum att flertalet europeiska regerings- och statschefer, likväl som europeisk statsmedia, uttalat ett motsvarande stöd för Clinton och samtidigt en stark motvilja mot Trump tycks inte heller leda till någon slutsats om att dessa för den skull också skulle ha försökt ”påverka” valets utgång.

Läs hela rapporten HÄR.

Källa:
U.S. intercepts capture senior Russian officials celebrating Trump win


  • Publicerad:
    2017-01-07 15:50